fredag 29. oktober 2010

Aksjer er gøy og spennende!

Aksjer er morsomt, og alle kan idag handle aksjer hjemmefra sofaen i sin egen stue! Kunne det vært mer lettvint? Det er ikke slik det en gang var at du måtte ringe en megler som satt gjemt på et kontor i hovedstaden - nå styrer du handelen selv. Du bør selvfølgelig vite litt om hva aksjer er før du hiver deg uti det og før du setter noe av sparepengene i det, men i bunn og grunn så er det ikke så vanskelig. Hvis du velger å gå for de store og trygge selskapene, de såkalte "bluechipsene" så reduserer du risikoen betydelig. Dette er selskaper som ikke svinger +-20% på 1 dag - uansett. På Oslo Børs finnes det mange av disse, som for eksempel Statoil, Norsk Hydro, Yara og Seadrill.

Så hva er egentlig en aksje? Sakset fra wikipedia: " En aksje er en fast andel i et aksjeselskap. Alle aksjene i et selskap skal ha samme pålydende verdi. Aksjenes pålydende verdi multiplisert med antall aksjer i selskapet utgjør selskapets aksjekapital Ofte vil kursen på en aksje avvike fra det som er pålydende. Kursen vil komme an på de underliggende verdier i selskapet, samt hvordan markedet anser selskapets fremtidige muligheter for inntjening."

Per idag så er det mange nordmenn som sitter med fondsandeler, dette kan være vel og bra - men slettes ikke alle fondene leverer en dugelig avkastning - så hvorfor ikke prøve å sette sammen ditt eget lille "fond"? Det er så mye morsommere! Velg deg ut et knippe selskaper du har tro på i fremtiden, og spre deretter pengene på disse. Da kan du følge med på både daglige, ukentlige og månedlige svingninger. Du blir engasjert - og engasjement er mye gøyere enn å la en fondsforvalter styre pengene dine. Ta tilbake kontrollen!

Hvordan handler jeg så aksjer? Alt du trenger er en handelsplattform, de fleste nettbanker har en slik - men ut ifra egne erfaringer vil jeg anbefale www.netfonds.no - en rendyrket aksje- og investeringstjeneste. Her kan du handle i aksjer (Norge, Sverige, Danmark og USA), derivater, råvarer, valuta og mye annet.

Lykke til!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar