lørdag 30. oktober 2010

Ny oljeboble på vei?



Richard Branson er klok - en dyktig investor og ikke minst fabelaktig gründer. Branson har meninger om mangt og i boken "Business Stripped Bare" ser han inn i fremtiden og mener verden vil stå ovenfor en ny oljeboble i 2015, kanskje til og med verre enn den som var før finanskrisen satte inn.

Branson: "At Virgin, our latest study of the economy shows that around 2015, demand for oil will outstrip supply for good. The year 2015 is when - regardless of how many new oil and gas fields we open up - we cannot possibly meet the rocketing demand of an unprecedentedly prosperous and massive human population. We urgently need to create new clean fuels and conserve the dirty fuels we have left for future generations"

Som vi ser av chartet var prisen helt oppe i over 145 dollar i den mest kritiske perioden. Etter dette gikk oljeprisen i gulvet sammen med synkende finansmarkeder og lavere personlig forbruk. Ved årsskiftet 08/09 lå prisen og vaket mellom 40 og 45 dollar, bare halvparten av hvor prisen er nå.

Oljeprisen er en viktig driver for mange selskaper og hele børser. Oslo Børs er en slik børs, en olje- og råvarebørs. Her finner du selskaper som Statoil, riggselskapet Seadrill og en rekke mindre aktører. Når oljeprisen er høy trapper oljeselskapene opp letingen, og der kommer riggselskapene inn i bildet. De kan således nyte godt av mer arbeid og høyere riggrater. Men det er også mange selskaper som lider under høy oljepris - flyselskaper for eksempel. Det er mulig til en viss grad å hedge oljepris inn i fremtiden, men en høy oljepris over lang tid vil ramme flyselskapene hardt uansett hvordan man vrir på det.

Hvor oljeprisen skal videre er det mange som spør seg om. Faktum er at verden bare blir mer og mer energitørst. Vekstmarkedene som Kina, India og Brasil fremstår som umettelige når det gjelder behovet for energi. Og hva er verdens fremste energikilde per idag? Olje. Og som vi alle vet er det en viss sammenheng mellom etterspørsel og pris. Det skal dog sies at OPEC har en finger med i spillet når det gjelder oljeprisen, men deres forsøk på å holde den stabil de siste årene har ikke vært særlig vellykket. Jeg tror det bare er et spørsmål om tid før vi når 100 dollar fatet igjen, mulig dette skjer allerede i 2011.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar