torsdag 4. november 2010

600.000.000.000 dollar

Første handelsdag på verdens markeder er unnagjort etter at den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke gikk på talerstolen i går klokken 19.15 norsk tid og annonserte de nye kvantitative lettelsene. Beløpet ble svimlende 600 milliard dollar, 100 milliard dollar mer enn konsensus til analytikerene. Markedet reagerte rett opp i dag, og Dow Jones sluttet med en pen oppgang på +1,96% og Oslo børs endte på 412 poeng, opp 2,07%. Oppgangen i aksjemarkedet kom som en reaksjon på stigende optimisme blant investorene - og ikke minst som en reaksjon på økte råvarepriser som igjen kan knyttes til en svekket dollar.

Planen med pakken er å kjøpe obligasjoner for rundt 75 milliarder dollar per måned frem til april neste år, formålet med dette er å få fart på den kriserammede amerikanske økonomien som i disse dager opplever lav vekst, lave boligpriser, moderat inntektsvekst og en arbeidsledighet som har bitt seg fast på rundt 10%.

Likevel er det mange som er skeptiske til pakken, og frykter at den massive pengetrykkingen vil føre til dollarflukt, en inflasjon ute av kontroll, råvarespekulasjon av uante proporsjoner og kanskje til og med negative renter på amerikanske statsobligasjoner.

Hva som videre vil skje med aksjemarkedet er vanskelig å forutsi. Det er mulig at pakken stimulerer et videre aksjerally, men mitt syn er at per idag så er for mye positivt indiskontert i aksjekursene. Investorene har bakt inn fremtidsutsikter med tanke på råvarepriser og inntjening som ikke henger sammen med virkeligheten eller mer moderate anslag. Oppgangen siden i sommer har vært for rask og har vært preget av en tilstand av eufori. Det er når aksjemarkedet opplever eufori og alle skriker kjøp og videre oppgang man virkelig bør passe seg. Jeg tror strikken er tøyd til yttergrensen på kort sikt, og ser en korreksjon i snarlig fremtid som meget sannsynlig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar